Duurzame gordijnen, wat zegt het certificaat?

We willen een bijdrage leveren aan een betere wereld voor de generaties na ons. Duurzaamheid beschermt onze natuurlijke omgeving en de ecologische en menselijke gezondheid. 

Als je op zoek bent naar gordijnen van een duurzame stof, dan is het de moeite waard om te letten op het label. Er zijn namelijk een aantal eco-certificeringen die iets zeggen over hoe duurzaam en ecologisch verantwoord de stof van de gordijnen is. 

Een voorbeeld van zo’n certificering is de Global Recycled Standard (GRS). Dit internationale keurmerk kan worden toegekend aan bedrijven die producten maken of verkopen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Meer specifiek laat het GRS-keurmerk zien dat minimaal één materiaalsoort van bijvoorbeeld gordijnen, maar ook kleding en vele andere producten, voor zeker 50% bestaat uit gerecycled materiaal. Daarnaast wordt er bij dit keurmerk niet alleen gekeken naar de materialen, maar ook het productieproces.

Een ander bekend keurmerk voor duurzaamheid is Oeko-Tex. Dit keurmerk, dat van toepassing is op allerlei soorten textielproducten, is voor producten die geen schadelijke stoffen bevatten. Hierbij kun je denken aan pesticiden die eventueel in het productieproces zijn gebruikt. Als je gordijnen van textiel een Oeko-Tex-Keurmerk hebben, weet je dan ook dat je voor dat soort schadelijke stoffen niet bang hoeft te zijn. Het zegt echter niet zo veel over de rest van het productieproces, dus een keurmerk zegt niet altijd iets over alle aspecten van duurzaamheid.

Nog een bekend keurmerk is Cradle to Cradle. Het Cradle to Cradle®-ontwerpprincipe is gebaseerd op de natuur: het doel is niet alleen om negatieve invloeden te minimaliseren, maar ook om een  positieve impact te genereren Dit creëert producten, processen, gebouwen en steden die veilig zijn voor mensen, gezond zijn voor het milieu en succesvol zijn voor het bedrijfsleven. Het begrip Cradle to Cradle houdt in dat je alles volledig recyclet : van wieg tot wieg. Daar hou je van het eerste ontwerp rekening mee. De ideeën komen in eerste instantie onzakelijk over op de heren industriëlen, maar bij nader inzien blijkt het gewoon te werken. Het levert aan alle kanten geld op om de natuur in te zetten om te recyclen. Het wordt ook Circulaire Economie genoemd.

Biologische stoffen
Voor een duurzaam interieur is het belangrijk om gebruik te maken van biologische stoffen. Zo wordt wol in veel gevallen niet duurzaam geproduceerd. Voor een duurzaam interieur is het dan ook een goed idee om bijvoorbeeld gebruik te maken van biologisch wol, katoen, linnen of hennep. Stoffen die biologisch worden geproduceerd, hebben vaak het GOTS keurmerk.

BCI Katoen
Het Better Cotton Initiative is opgericht door een aantal samenwerkende ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en diverse bedrijven. Zij zetten zich via BCI samen in voor verduurzaming van de katoenteelt. BCI heeft een keurmerk ontwikkeld voor meer duurzaam katoen. Het word ook wel Better Cotton – of in het Nederlands Beter Katoen of Duurzaam Katoen – genoemd. Het is wat anders dan biologisch katoen.



Hoe herken je duurzame gordijnen?
Alle duurzame stoffen uit onze collecties zijn te herkennen in de winkel aan een groene haak of een groen label. . De speciale groene haak vertelt je precies dat het om een duurzaam geproduceerd gordijn gaat.

Merk uitgelicht: A House of Happiness

A House of Happiness is een kleurrijk merk waar creativiteit, kwaliteit, inspiratie en passie samenkomen. Duurzaamheid gaat ons dan nauw aan het hart. Sterker nog, het zit in ons DNA. Binnen onze mogelijkheden dragen we zoveel mogelijk bij aan een leefbare wereld. Duurzaam werken is ons uitgangspunt; een voorwaarde zelfs. We hebben ervaren dat als je zelf laat zien hoe belangrijk je dat vindt, je daarmee ook je leveranciers en afnemers inspireert. Samen gaan we voor groen!

Wonderful Waste
Het was onze ultieme droom om van het snijafval uit onze eigen productie een ontwerp van een unieke gordijnstof te maken! Na een jaar hard werken konden we met trots zeggen dat we onze droom hadden verwezenlijkt. De opbrengst? Drie circulaire gordijnstoffen in twee prachtige kleuren! Wat zijn we blij dat we onze eerste stappen hebben gezet en onze circulaire ambities daarmee waarmaken. We hebben er zelfs een naam aan gegeven: ‘Cirtain’. Een combinatie van ‘curtain’ en ‘circulair’, wat ook direct een woordspeling vormt van het woord ‘certain’ (zeker). De circulaire gordijnen met de namen: Circular , Circuleaf en Circulight.

Gerecyclede garen
We belasten het milieu niet onnodig, daarom verwerken we snijafval uit de t-shirtproductie in onze gordijnen en gerecycled polyester afkomstig van PET flessen. Omdat PET flessen moeten voldoen aan hoge kwaliteits- en veiligheidseisen, is dit plastic heel geschikt om her te gebruiken en er stof van te maken voor bijvoorbeeld kleding of gordijnen. Ingezamelde flessen gaan naar de verwerker waar ze worden gesorteerd, gemalen en gewassen. Dus wanneer je jouw huis inricht met de producten van A House of Happiness, weet je zeker dat je ook een steentje bijdraagt aan duurzaamheid.

Zonwerende gordijnen – Goed voor het milieu en je portemonnee! Dubbel duurzaam
Misschien heb je wel eens zonwerende gordijnen met een hoogglanzende achterzijde gezien. Helaas zijn de meeste zonwerende stoffen gemaakt met een metallic coating. Het toepassen van deze coating is meestal erg milieubelastend en daarom zijn wij er bij A House of Happiness geen fan van. Daar komt bij dat wij zoveel mogelijk van ons snijafval recyclen; een laag coating maakt dat onmogelijk. Juist daarom hebben wij circa 10 jaar geleden zélf een innovatieve hoogglanzende achterzijde ontwikkeld. We gebruiken uitsluitend hoogglanzende garens die door de stoffen zijn geweven. Lekker duurzaam dus! Deze stoffen hebben nóg een functie: ze zijn dubbel isolerend. Dat betekent dat ze in de winter de kou buiten houden, met minder stookkosten als positief gevolg.