WOONSTIJL

VINTAGE EN/OF RETRO

The fifties
In de vijftiger jaren ontdekte men kleur in het interieur. Vooral pasteltinten zoals roze, mintgroen, turquoise, lichtgeel en lichtblauw. Grijs, bruin en crème konden daar goed bij. De meubels hadden futuristische vormen. Ook de materialen waren vaak nieuw, denk maar aan de keukenstoelen met vinyl en de eettafels met chromen poten. Op de vloeren vierde linoleum hoogtij. Het was er in kleur maar vooral het schaakbordpatroon was helemaal in. In de stoffen zie je veel patronen, stippen en geometrische vormen. Wat de decoratie betreft, lampen waren erg populair. Ze hadden ronde en dynamische vormen. 

The sixties
Wat gebeurde er veel in dit decennium, vooral in de tweede helft. Comfortabele loungebanken met slanke poten, teakhouten wandrekken aan de muur, met kastjes en planken, dressoirs in dezelfde stijl. De kleuren lieten veel groentinten zien, blauw, okergeel, oranje, soms fuchsia, met fijn gedurfde combinaties. En langzamerhand kwamen de posters aan de muur, de visnetten aan het plafond, de schrootjes aan wand en plafond. Al was dit aanvankelijk meer iets voor de jeugd. De rechthoekige en ronde vormen zetten door in deze tijd en gaan naadloos over in psychedelische voorstellingen die je zag bij interieurstoffen en dat betekende ook weer veel bloemen (flowerpower).

The seventies
Het straatbeeld liet in de zeventiger jaren Afghaanse jassen zien, lang haar, India-hemden, strakke broeken, grote kettingen met het peace-teken. Het waren de bonte jaren zeventig. Het strakke wonen, wat er zo zorgvuldig in de jaren zestig was ingebracht, werd door de provocerende studentikoze generatie keihard opzij geschoven. Paars, oranje, groen en bruin domineerde, ook op de muren. Op de vloer kwamen biezenmatten, die je wel even zelf aan elkaar moest naaien. De zitkuil deed zijn intrede, het jute behang, de zitzak en de corduroy zitelementen. Het kon niet op met de decoratie. Wat werd er veel geknutseld in deze tijd. Macramé (vaak uilen), gehaakte gordijntjes, schrootjes overal en planten, heel veel planten. Geen huis zonder letterbak, waar een hele miniatuurwereld werd tentoongesteld. Het klussen in huis raakte in zwang. Open haarden werden gemetseld, verlaagde plafonds aangebracht, eetbarretjes gemaakt. 

Dus u begrijpt, met de vintage/retro woontrend kunt u een verfrissende stijlcocktail maken. Combineer oude klassiekers met hedendaags design. De combinaties zijn altijd verrassend. In een modern interieur zorgen vintage- en retro items voor warmte en sfeer en in een vintage interieur maken moderne meubelen en accessoires het strakker en georganiseerder in uw huis.